A kettlebell kialakulásának rövid története (Frissítve 2017.01.28)

  Sok éven keresztül voltam abban a tudatban, hogy a kettlebell (oroszul girya) az oroszokhoz köthető. Azonban kiderült, füllel ellátott eszköz kialakult a kínaiaknál és az irániaknál is. (Sőt egyesek egy ókori görög követ is bellnek minősítenek.) Mindkettő országban/területen sport célból is elkezdték használni a belleket. A kínai változatról egy videó.  Az irániaknál ezzel szemben úgy tűnik csak felvételt hajtanak végre de azt minél nagyobb súllyal.

  Ha Isztambulban járunk a topraki palotában, akkor ott is találkozhatunk füllel ellátott eszközzel amit –hasonlóan az orosz területhez- mérésnél használtak –a mérleg ellensúlyának. De ezen a területen nem alakult ki sport célú használata.

  Ha létezett nagy méretű akkor létezhetett kisebb is. (Isztambul Topraki palota, konyha)

  Összehasonlításként az első orosz bellek az 1700-as évekből:

  Nagy kérdés, hogy csak a fix füllel ellátott eszközöket tekinthetjük bellnek vagy az olyan eszközt is amin nincsen fixen rögzítve –elfordítható- a „gömb” részre. Például a szepesi vár kínzókamra részlegében is találunk ilyen eszközt.

  Friedrich Wilhelm Müller

  Nekem az a véleményem a fix füllel ellátott eszközök tekinthetők bellnek.

  Sok kérdés van az erőnlét fejlesztés célú felhasználás kezdeti szakaszairól is. A klasszikus történetben a parasztok észrevették, hogy jó hatással van az erőnlétükre ezért célzottan elkezdtek ezzel edzeni (lásd pl a kettlebell hungary oldalt). Azonban egész napos fizikai munka után nem biztos füles vasgolyókat lenne kedvem emelgetni. Lehet az uraság is benne volt a sport célú, erőnlét fejlesztő szempontú felhasználás kialakulásában.

  Utólag:

  V. N. Rozsin: Girja na csasov veszov (Nyizsnij Novgorod, 2005) könyvében a girja első említésénél Ivanovo Groznogo 1556-os rendeletét említi. Ebben a girják bélyegzéséről -hiteles girja?- és a baráti mértékegységekről szól.

  Azzal kapcsolatban, hogy miért az 1800-as évek végn kezdték el edzés céljára használni arról a magyar Herkules újságban 1884-es májusi számában találtam egy fontos mondatot: A mértékegységek egységesítése miatt felszabadult súlyokat testedzés céljából használják. ("A vasak közül a legtöbben a súlyzókat és a vasrudakat ismerik mint amelyek ép a súlyemelésre készültek és a mázsálási súlyokat. .. Legtöb helyen a mázsálási súlyokat használják. Különösen, hogy a régi súlyok használhatatlanná váltak és olcsón lehet azokhoz hozzájutni.)

  Régen volt ötletem, hogy miért 8 kg-os ugrások alakultak ki a belleknél ma viszont már fogalmam nincs. Mint alább látható 10 kg-os és 500 grammos girja is létezett.