Fogáserő

   

  A régi idők erős emberei közül sokan hangsúlyozták a fogás erejét. Szerintem azzal mindenki egyetért, hogy a régebbi időkben az emberek átlag fogás ereje magasabb volt, mint napjainkban.

  Nézzük meg mit mond a fogáserőről napjaink tudománya.

  Az egész test erejét kettő teszt mutatja jól. Az egyik a magasra ugrás a másik pedig a fogáserő nagysága. (Forrás: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar- Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék/Oktatási segédanyagok/ Dr. Tihanyi József-Erőnlét diagnosztika-Erő (PPT)

  A kutatók az alábbi értékeket határozták meg.

   

   A megjelölt forrás 32. diáján a következő adatokkal -az adatok kilogrammban értendőek- találkozunk:
  Az első szám a férfiakra vonatkoztatott értéket, a második a hölgyekre vonatkoztatott értéket jelöli:
   Kiváló: 64 illetve 38 felett
   Nagyon jó: 56-64 illetve 34-38
  Átlag feletti: 52-56 illetve 30-34
  Átlagos: 48-52 illetve 26-30
  Átlag alatti: 44-48 illetve 22-26
  Gyenge: 40-44 illetve 20-22
  Nagyon gyenge: 40 alatt illetve 20 alatt

   

  A Muscle and fitness oldalon a neves The Lancet orvosi folyóiratból idéznek:

   "A kísérlet során 17 országban mintegy 14 ezer 35 és 70 éves kor közötti felnőtt fogáserejét vizsgálták egyenként fogáserő-mérő dinamométerrel, majd mintegy 4 éven át követték nyomon egészségi állapotuk változását, és elemezték előforduló betegségeiket. Az eredmény: a gyengébb fogáserejű személyek hajlamosabbnak mutatkoztak mind a szív- és érrendszeri, mind az egyéb megbetegedésekre.

  Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a lefelé 5 kilónként csökkenő fogáserővel arányosan 16 %-kal nőtt az elhalálozás esélye, az októl függetlenül.  Ezzel párhuzamosan 17 %-kal nőtt a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri, valamint az egyéb megbetegedések, 7-tel a szívroham-, 9-cel pedig a stroke-esetek száma."