Keleti útjaim során szerzett edzéssel kapcsolatos tapasztalatok

  Mongólia:

  Itt a birkozók, íjászok felkészítéséről nem sikerült infót szerezni. Más forrásokból úgy tűnik az edzés terhelést hullámoztatják.

  A lovak felkészítése nagyon érdekes és lehet az embereknél is meg lehet ezt figyelni. Nem tudok róla, hogy lett volna ilyen kutatás. Az izzasztásról van szó. Letakarják a lovat és kiteszik állni a napra. 

  Kun Péter Szelek szárnyán (Arkadas, 2003) könyv 235. oldalán arról ír, hogy a kazahoh 5 különböző izzadtság típust különböztetnek meg a lovaknál:

  1. sáros verejték. 

  2.3. habos veríték. Állaga elég zsíros és elég sós. (Legutóbbi Damavand túrámon az első nap fehér lett pár helyen a hátizsákom. Annyi sót választott ki a szervezet....) Ekkor a ló vizelete világos sárgás lesz és a széklet keményebbé válik.

  4. Vizes veríték. Ennek már nem szabad sós ízűnek lenni.  Vizelete áttetsző, víz szerű. Az ürülékből egy csepp nedvességet sem lehet kisajtolni.

  4. alváltozat .Gyöngyös verejték. A lő bőre fényesen csillog. 

  5. fekete veríték. Ez nem jó jel. Általában akkor fordul elő ha a gyöngyös verejték után még izzasztani próbálják a lovat. Egyszerűen fogalmazva túlterhelés. Vizelet sűrű és zavaros  -vörösbarna színű. Erőnléti állapotuk romlik, lesoványodnak. Sokáig képtelenek erőnlétjüket visszanyerni.

  Oroszország:

  Érdekes volt, hogy gimnasztikai gyakorlatokat nem végeztek az oroszok. Csak egy csaj de Ő aztán rendesen összehajtogatta magát. Rögtön súlyhoz nyúltak és elkezdték a bemelegítést. Johnny Benidze nagyon leizzasztotta magát mielőtt kiment volna a versenyre. Volt aki 1-2 perces sprintet hajtott végre a verseny előtt.

  Irán:

  Itt eljutottam a minimum ezer éves hagyományokkal rendelkező Zurkhane-ba. Erről a blogomon írtam.