Ín erő

  Lakatos Péter 2008 december 28. írta A régi öregek/szalagok és inak című blogbejegyzésében, hogy a régi idők erős emberei az inak erejét tartották a legfontosabbnak. Példáként idézi Saxont:

  “Teljesen mindegy, hogy az izom milyen mérettel rendelkezik, ha nincs meg a koordinált erő átvitelének lehetősége a szalagok és inak által, a méret értelmét veszti. Az inak és szalagok tartják fent azt a kapcsolatot az izommal és a csontozattal, ami az erő kifejtését lehetővé teszi. Minden igazán erős ember nagyszerű, erős és látványos inakkal rendelkezett.”

  Majd  idéz egy leírást amit Saxonról írtak:

  “Számos nagyobb ember van, mint Saxon, de olyan, aki az erejével vetekszik, csak kevesen. Az inak a csuklóján, könyökén, térdénél egyszerűen csak vastag kábelekhez hasonlithatók.  A Saxonhoz hasonlitható emberek azonban mind hasonlóan erős inakkal rendelkeznek, ez az erejük kulcsa….”

  Kutatásaimból kiderült, hogy az ín erejének fontossága rendkívül régi felfogást tükröz.

  A Nap fia lapp mondából részlet:

   

  "Az óriás (szeretné megenni a jövevényt):

  "Szélként szalad-é Nap fia?

  Hajlékony-é kezének ujj kampója?

  Húzogassuk egymás kezeit:

  ki ujjai hajlékonyabbak?

  Ki kezei hatalmasabbak?"

  ...

  Az óriás beszéli:

  "No, valóban vas-erősek

  Nap-hős ujjának inai

  Fény fiának ujj kampói."

   

  Mircea Eleida: Vallási hiedelmek és eszmék rendkívül mély könyvéből:

  Zeuszt úgy győzte le Tüphon óriást, hogy sikerült levágnia Zeusz kezéről és lábáról az inakat. Majd a vállára vette az istent és egy barlangba hurcolta.

   

  Összességében azt lehet mondani a régiek nem az izmot tartották a legfontosabbnak, hanem az inakat illetve azok erejét. Érdekes és fontos megfigyelés az ami Mel Shiff és Verkhoshansky által írt Supertraining könyvben van: az anabolikus szteroidot használók körében gyakoribb az ín szakadás mert az izom túlzott mértékben növekszik az ínhoz képest.

  Ha az ín erő fejlesztéséről kellene írnom akkor bajban vagyok. Eddig nem találtam a régi idők erős embereinek könyvében olyan gyakorlatot amire azt írták volna ezt azért kell csinálni, hogy erősödjön az ín. Úgy gondolom az edzés során –dopping nélkül- harmóniában fejlődik az izmokkal. Valamint szerintem is inkább a szabad súlyokra kell helyezni a hangsúlyt.

   

  Utólagos kiegészítés 2016.11.19.

  Az Encyclopedia of antidopping 2000-2015 könyvben található ínnal kapcsolatos kutatásokat (pdf számozás alapján 929. oldal és 1234. oldal). Ezek a kutatások megerősítik Mel Shiff és Verkhoshansky megfigyeléseit. Az anabolikus szteroidot használóknál az ín rugalmatlanabb lesz és kevésbé tudja elnyelni az energiát. Ezért használóiknál gyakoribb az ín szakadás.