Okos eszközök, alkalmazások

    2016.12.14. (szerda) a Kossuth rádió 16:20 perctől kezdődő Trend idők műsorában olyan emberrel beszélgettek akinek több éve az a feladata, hogy az okos eszközöket tesztelje. Ebből az interjűból kettő mondatot szeretnék megosztani:

    A mai okos eszközök csak adatokat közvetítenek. Nincsenek összekapcsolva a kutatási anyagokkal tehát nem mondják meg ez milyen betegség tünete, min kell változtatni. Példaként hozta a mélyalvást vizsgáló eszközt. Neki több hónapjába került mire kitapasztalta mit kell tennie ahhoz, hogy legyen mélyalvás ciklusa. (Mennyi idővel az alvás előtt kell enni? Mit kellene enni? Lefekvés előtt tv/ zene hallgatás/ olvasás? Ha valamelyik igen mennyi idővel az alvás előtt. stb.) Emiatt aztán sokan pár hónap használat után elfordulnak az eszköztől. 

    Említett egy orvosi kutatatásokat tartalmazó adatbázist amiben jelenleg kb. 27 ezer cikk van. Egy cikk elolvasása fél óra és másfél óra között van. Elmondása alapján csak pár professzor van aki ezek közül fejből tud százat. Ezért is nagyon fontos lenne ezeket az eszközöket összekötni a kutatási anyagokkal, inteligensebbekké tenni.